Kamerplanten brengen kleur en leven in huis! Jammer genoeg trekken ze ook ongewenste gasten aan: plaaginsecten.
Sommige insecten en schimmels voeden zich met bladeren, wortels en stelen, waardoor je planten verzwakken en uiteindelijk kunnen sterven. Soms neem je deze insecten zonder het te weten mee naar binnen. Een plaag op je kamerplanten voorkomen is beter dan genezen. Hieronder bespreken we vijf veel voorkomende plagen en hoe je ze effectief kunt bestrijden.
1. Rouwvliegjes
Rouwvliegjes zijn kleine zwarte vliegjes die vaak rond de potgrond van je kamerplanten zwermen. Ze leggen hun eitjes in de vochtige aarde, waar hun larven zich voeden met organisch materiaal en fijne wortels. Dit kan leiden tot wortelschade en groeiproblemen.
Zo bestrijd je rouwvliegjes in je kamerplanten:
- Vervang de bovenste laag potgrond om eitjes te verwijderen. Een natuurlijke optie is kaneel. Maak een oplossing van gekookt water met kaneel en giet deze bij de kamerplanten om de larven te bestrijden. Daarnaast kun je een dun laagje kaneelpoeder direct op de aarde strooien. Kaneel heeft een schimmelwerend werking en werkt afstotend voor rouwvliegen. Deze oplossing kan echter wel variëren in effectiviteit.
- Om volwassen rouwvliegjes te weren, kun je een laagje koffiedik, thee, tabak of zand op de potgrond strooien. Zo voorkom je dat de vliegjes zich verder voortplanten. Let wel op dat er nog larven in de grond kunnen blijven die zich ontwikkelen tot nieuwe vliegjes.
- Een rouwvliegplaag kan je ook aanpakken met biologische bestrijding. Aaltjes zijn microscopisch kleine wormpjes die de larven van rouwvliegjes gaan parasiteren en doden. Zo werk je gifvrij en efficiënt de plaag tegen.
2. Spint
Spintmijten zijn kleine, bijna onzichtbare spinachtige beestjes die zich voeden met plantensappen. Ze veroorzaken gele vlekken en webben op de bladeren. Als je goed kijkt kan je ze ook waarnemen als kleine puntjes bij elkaar op het blad. Een droge omgeving bevordert hun verspreiding.
Zo bestrijd je spint in je kamerplanten:
- Bij spint grijp je best preventief in. Gezonde en sterke planten zijn bestendiger tegen ziekte en plagen. Controleer dus regelmatig eens je planten op tekenen van spintmijt.
- Let op dat je planten niet in de tocht staan. Verhoog de luchtvochtigheid door regelmatig te sproeien. Vermijd best droge lucht en warme temperaturen.
- Ben je op zoek naar een natuurlijke manier om je planten te beschermen? Dan kan je kiezen om roofmijten in te zetten tegen spint. Roofmijten eten andere insecten en mijten op. Het zijn efficiënte kleine veelvraten die je plant beschermen tegen plaaginsecten.
3. Bladluizen
Bladluizen zijn kleine, groene of zwarte insecten die zich snel vermenigvuldigen en plantensappen opzuigen. Ze scheiden honingdauw af, wat schimmels zoals roetdauw aantrekt. Je haalt ze soms per ongeluk binnen als je nieuwe planten aankoopt of als ze, onopgemerkt, meeliften op je kleding. Als je een raam open hebt staan is er ook de kans dat ze mee naar binnen worden gevoerd door de wind.
Zo bestrijd je bladluizen op je kamerplanten:
- Spoel de plant af met een sterke waterstraal of veeg de bladluizen handmatig weg met een vochtig doekje.
- Een mengsel van water en neemolie helpt om bladluizen te bestrijden.
- Ook bladluizen hebben een natuurlijke vijand. Namelijk het lieveheersbeestje. Zowel de larven als de volwassenen eten bladluizen.
4. Tripsen
Tripsen zijn kleine, langwerpige insecten die zich voeden met het celvocht van planten. Ze veroorzaken zilverkleurige vlekken en vervormde bladeren. Net als bladluizen liften tripsen soms mee naar binnen op je kledij of op nieuw aangekochte planten.
Zo bestrijd je tripsen op je kamerplanten:
- Controleer zeker je planten regelmatig op tekenen van plaaginsecten.
- Gebruik gele of blauwe vangstrips om volwassen tripsen te vangen.
- Spoel de bladeren af en behandel de plant met een biologische insectenspray.
- Introduceer natuurlijke vijanden zoals roofmijten die tripsen opeten.
5. Wolluizen
Wolluizen zijn witte, pluisachtige insecten die zich ophopen in de oksels van bladeren en langs de stelen. Ze zuigen sap uit de plant en kunnen bacteriën overbrengen. Dit verzwakt de plant, leidt tot groeiproblemen en kan bladverkleuring veroorzaken. Wolluizen scheiden daarnaast honingdauw af, wat de groei van roetdauwschimmel kan bevorderen.
Bestrijding:
- Verwijder ze handmatig met een wattenstaafje gedrenkt in alcohol.
- Besproei de plant met een mengsel van water en afwasmiddel.
- Natuurlijke vijanden zoals de larven van gaasvliegen.
- Spuit de aangetaste delen van de plant in met een mengsel van neemolie en water. Dit verstoort de groei en voortplanting van wolluizen.
- Heb je besmette planten? Isoleer deze planten dan best.
Voorkomen is beter dan genezen
Wat je best in het achterhoofd houd is dat voorkomen beter is dan genezen. Het regelmatig controleren van je kamerplanten op plagen kan veel problemen voorkomen. Zorg voor een gezond groeiklimaat, vermijd overbewatering en introduceer biologische bestrijdingsmethoden om je planten gezond te houden. Met de juiste aanpak blijven jouw kamerplanten vrij van vervelende indringers!