5 manieren om insecten buiten te houden

Geplaatst in Thuis op augustus 19, 2024  

Insecten in huis kunnen tot grote ergernis leiden. Ze zijn niet alleen onhygiënisch, maar sommige soorten kunnen ook ziektes overbrengen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om te voorkomen dat insecten binnen je huis komen en om van de insecten af te komen die al binnen zijn. In dit artikel bespreken we vijf effectieve methoden om je huis insectvrij te maken.

Dicht kieren en spleten af

Een van de belangrijkste manieren om insecten buiten te houden, is door ervoor te zorgen dat ze überhaupt niet naar binnen kunnen komen. Insecten kunnen door de kleinste kieren en spleten binnendringen. Loop daarom eens kritisch rond in je huis en controleer op plaatsen waar insecten mogelijk binnen kunnen komen, zoals bij deuren, ramen en ventilatieopeningen. Dicht deze openingen vervolgens af met kit of tochtstrips.

Plaats horren voor ramen en deuren

Horren zijn een effectieve barrière tegen insecten. Door horren te plaatsen voor ramen en deuren, kun je frisse lucht binnenlaten zonder dat insecten mee naar binnen komen. Handige horren zijn er in verschillende soorten en maten, van vaste horren tot rolhorren en plissé horgordijnen. Kies het type hor dat het beste past bij jouw ramen en deuren en zorg ervoor dat ze goed aansluiten bij het kozijn. Een goede aansluiting zorgt ervoor dat er geen kieren overblijven waar insecten doorheen kunnen kruipen.

Vermijd stilstaand water in de tuin

Veel insecten, waaronder muggen, houden van vochtige plekken en leggen hun eitjes in stilstaand water. Door ervoor te zorgen dat er geen stilstaand water in je tuin of op je balkon staat, maak je je leefomgeving minder aantrekkelijk voor insecten. Controleer daarom regelmatig op plekken waar zich water kan verzamelen, zoals in bloempotten, emmers, speelgoed of verstopte dakgoten. 

Gebruik natuurlijke insectenwerende middelen

Er zijn verschillende natuurlijke middelen die insecten op afstand houden. Bepaalde planten, zoals lavendel, munt, basilicum en citroengras, staan bekend om hun insectenwerende eigenschappen. Door deze planten in of rond je huis te zetten, creëer je een natuurlijke barrière tegen insecten. Ook etherische oliën van deze planten kunnen helpen. Je kunt hiervoor een paar druppels in een bakje doen met water.

Zorg voor een goede hygiëne

Insecten komen vaak af op etensresten, kruimels en andere organische materialen. Door je huis schoon en opgeruimd te houden, maak je het minder aantrekkelijk voor insecten. Veeg hiervoor regelmatig vloeren en werkbladen af, ruim etensresten direct op en bewaar je voedsel in afgesloten containers. Zorg er ook voor dat je vuilnisbakken goed afgesloten zijn en gooi vuilniszakken regelmatig weg. Een goede hygiëne is van groot belang om insecten op afstand te houden.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

>