Met deze tips maak je je tuin aantrekkelijk voor vogels

Geplaatst in Tuin op september 19, 2024  

Als je je tuin wat levendiger wilt maken voor dieren, dan is het goed om aan biodiversiteit te doen. Daarmee trek je immers veel insecten en andere interessante dieren aan. Uiteraard zijn er in Nederland ook veel vogels en als je een vogelliefhebber bent, dan wil je natuurlijk ook dat je tuin een aangename plaats voor de vogeltjes wordt! Met deze tips maak je je tuin binnen raptempo een heimat voor de gevleugelde vrienden! 

Een mooi vogelhuisje bouwen

Als je graag vogels in de tuin wilt, dan doe je er goed aan om met tuinhout een mooi vogelhuisje te bouwen. Een dergelijk huisje draagt niet alleen bij aan de esthetiek van je tuin, maar de vogels zullen er gigantisch blij mee zijn. Maar waarom zijn vogels dan zo dol op die kleine huisjes? In de eerste plaats is een vogelhuisje voor vogels een aangename slaapplek. Een vogelhuis is namelijk compact en in de winter zie je dan ook dat vogelhuisjes vaak gebruikt worden. Met name koolmezen vinden het fijn om in vogelhuisjes te slapen, volgens onderzoekers. 

Vogels zijn natuurlijk dol op insecten, maar er zijn ook voldoende dieren die van vogels houden. Denk bijvoorbeeld aan boommarters of katten. Als je je vogels wilt beschermen tegen dergelijke vijanden, dan kun je een vogelhuisje als schuilplaats bouwen. 

Maak je tuin esthetisch en praktisch aantrekkelijk

Vogels vinden het fijn om zich te nestelen en daarom houden ze van tuinen die voldoende beschutting bieden. Voorzie je tuin om die reden ook van grote bomen, hagen, struiken en eventueel nestkasten. Een andere belangrijke reden waarom vogels naar je tuin komen: voor voedsel! 

Ze zijn vooral dol op noten, bessen en verscheidene andere vruchten. Als je wilt weten hoe je het juiste voedsel voor de vogels krijgt, dan doe je er goed aan om de vogelsvoedselkalender eens te bekijken. Daar lees je meer over de planten die vogels lekker vinden, zoals de duindoorn, hondsroos en ook in welke periode ze bloeien en vruchten hebben. 

Water in de tuin 

Met een vijver in de tuin maak je vogels ook gelukkig, want daarin kunnen ze onder meer badderen. Het is wel goed om te weten dat vogels bang zijn voor diep water en daarom is het belangrijk om een ondiepe waterschaal te kopen. De diepte van een regenplas is voor de meeste vogels vaak al voldoende. 

Trek insecten en bodemdieren aan

Vogels zijn niet alleen dol op noten en vruchten, maar ook op insecten en andere bodemdieren. Daarom moet je deze naar je tuin lokken en dit kun je onder meer doen met stenen, tuinafval of een composthoop.

Als je de tips uit dit artikel gebruikt, dan heb je binnen no-time een aantrekkelijke tuin voor vogels gemaakt! 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

>