Dartbord ophangen: Het complete stappenplan en wat je moet

Geplaatst in Wonen op oktober 21, 2024  

Ben je van plan om een dartbord op te hangen en wil je weten wat de juiste hoogte en afstand is? In deze gids geven we je alle belangrijke details zodat je met vertrouwen je dartbord kunt ophangen en direct kunt beginnen met spelen!

Wat is de juiste ophanghoogte voor een dartbord?

De officiële ophanghoogte voor een dartbord is 1,73 meter van de vloer tot het middelpunt van de bullseye. Dit is de standaardhoogte volgens de regels van de World Darts Federation (WDF) en wordt wereldwijd gebruikt bij professionele toernooien en recreatief spel.

Tip: Zorg ervoor dat je het meetpunt neemt vanuit de bullseye (het midden van het dartbord) en niet vanaf de onderkant van het bord.

Wat is de juiste afstand tot het dartbord?

De worplijn, ook wel de oche genoemd, moet zich bevinden op een afstand van 2,37 meter vanaf de voorkant van het dartbord tot de voorkant van de worplijn. Het is belangrijk om deze afstand nauwkeurig te meten, zodat je volgens de officiële regels speelt.

Hoe meet je de afstand?

  • Plaats een meetlint van de voorkant van het dartbord (niet de muur) naar de plek waar je de worplijn wilt plaatsen.
  • Markeer deze plek duidelijk, zodat spelers weten waar ze moeten staan.
  • Hoe hang je een dartbord stevig op?

    Het ophangen van een dartbord vereist een stevige bevestiging, vooral omdat het bord vaak wordt geraakt door zware metalen darts. Volg deze stappen voor een stevige montage:

    1. Monteer de beugel: De meeste dartborden worden geleverd met een ophangbeugel. Bevestig deze beugel stevig aan de muur op de juiste hoogte (1,73 meter tot het midden van de bullseye).

    2. Bevestig het dartbord aan de beugel: Plaats het bord zo dat de 20 bovenaan staat. Controleer met een waterpas of het dartbord recht hangt.

    3. Gebruik pluggen voor extra stevigheid: Als je het dartbord aan een betonnen of stenen muur hangt, zorg dan dat je pluggen gebruikt voor extra stabiliteit.

    Extra Tip

    Overweeg om een beschermende achtergrond (dartbord surround) te plaatsen om je muur te beschermen tegen gemiste worpen.

    Hoe voorkom je schade aan de muur?

    Om de muur te beschermen tegen darts die niet het bord raken, kun je een aantal maatregelen nemen:

    • Gebruik een dartbord surround. Dit is een schuimrubberen ring die om het dartbord wordt geplaatst en darts opvangt die buiten het bord komen.
    • Plaats een beschermingsplaat of een groot stuk hout achter het dartbord. Dit voorkomt gaten in de muur.

    Hoe kan ik een dartbord ophangen zonder te boren?

    Je kunt een dartbord ophangen zonder te boren door gebruik te maken van sterke zelfklevende haken of montagetape. Zorg ervoor dat de tape of haken voldoende draagkracht hebben om het gewicht van het dartbord te ondersteunen. Kies voor een gladde en stevige muur om optimale hechting te garanderen.

    Conclusie: Wat is de beste manier om een dartbord op te hangen?

    Om een dartbord goed op te hangen, moet je het middelpunt van de bullseye op 1,73 meter hoogte plaatsen en een worplijn markeren op 2,37 meter afstand. Zorg voor een stevige bevestiging en een beschermende achtergrond om de muur te beschermen. Als je deze stappen volgt, ben je klaar om te darten volgens de officiële regels.

    Veelgestelde vragen

    Hoe hoog moet een dartbord hangen?

    De officiële hoogte om een dartbord op te hangen is 1,73 meter van de vloer tot het middelpunt van de bullseye. Dit is de standaardhoogte volgens internationale dartregels en wordt gebruikt bij zowel recreatieve als professionele dartwedstrijden.

    Hoe ver moet je staan van een dartbord?

    De worplijn, ook wel de oche genoemd, moet zich op 2,37 meter afstand van het dartbord bevinden. Deze afstand wordt gemeten vanaf de voorkant van het dartbord tot de voorkant van de worplijn.

    Hoe hang je een dartbord op aan de muur?

    Om een dartbord op te hangen, bevestig je een ophangbeugel op een hoogte van 1,73 meter. Plaats het dartbord stevig aan de beugel, met de 20 bovenaan. Zorg voor een stabiele bevestiging, vooral bij harde muren zoals baksteen of beton.

    Wat is de beste muur om een dartbord op te hangen?

    De beste muur om een dartbord op te hangen is een stevige muur, zoals baksteen of beton. Dit voorkomt schade door de impact van de darts. Vermijd dunne muren zoals gipsplaten, tenzij je extra bescherming aanbrengt.

    Hoe voorkom je schade aan de muur bij een dartbord?

    Om schade aan de muur te voorkomen, kun je een dartbord surround of een beschermplaat achter het dartbord plaatsen. Dit vangt darts op die naast het bord terechtkomen en voorkomt gaten in de muur.

    {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Andere bekeken ook

    >