Wanneer de kerstboom opzetten? Dit is het perfecte moment!

Geplaatst in Wonen op oktober 21, 2024  

Het opzetten van de kerstboom is voor velen hét begin van de feestelijke decembermaand. Maar wanneer is nu eigenlijk de beste tijd om je kerstboom op te zetten? Hoewel er geen vaste regels zijn, zijn er verschillende tradities en praktische overwegingen om rekening mee te houden. In dit artikel helpen we je de juiste datum te kiezen voor jouw kerstboom, zodat je optimaal kunt genieten van de kerststemming!

Wat is de traditionele tijd om de kerstboom op te zetten?

Volgens de oude traditie wordt de kerstboom meestal opgezet op de 4e zondag voor Kerstmis, ook wel bekend als de eerste adventszondag. Dit markeert het begin van de adventsperiode en valt meestal eind november of begin december. Voor veel mensen is dit een mooie gelegenheid om in de kerststemming te komen en de feestelijke decoraties tevoorschijn te halen.

Tip: Als je de traditionele route volgt, is de adventsperiode een prachtig moment om je boom op te zetten en geleidelijk aan meer decoraties toe te voegen richting de kerstdagen.

Wanneer zetten de meeste mensen hun kerstboom op?

In Nederland kiezen de meeste mensen ervoor om hun kerstboom in het eerste of tweede weekend van december op te zetten. Dit geeft je genoeg tijd om van de boom en de sfeervolle verlichting te genieten zonder dat de boom er te lang staat. Dit is vooral handig als je een echte boom hebt, die na verloop van tijd naalden kan verliezen.

  • Eerste weekend van december: Populair voor degenen die vroeg in de kerstsfeer willen komen.
  • Tweede weekend van december: Perfect voor wie de boom wat later wil opzetten, maar nog steeds ruim voor Kerstmis wil genieten.

Wanneer zet je een kerstboom op als je een echte boom hebt?

Als je kiest voor een echte kerstboom, is het belangrijk om rekening te houden met de houdbaarheid. Echte kerstbomen beginnen na enkele weken naalden te verliezen, dus timing is cruciaal. Over het algemeen is het ideaal om je boom op te zetten in de tweede week van december, zodat hij fris blijft tot na Kerstmis.

Hoe houd je een echte kerstboom langer mooi?

  • Zorg ervoor dat de boom voldoende water krijgt.
  • Vermijd directe warmtebronnen, zoals radiatoren of open haarden.

Wanneer zet je een kunstkerstboom op?

Met een kunstkerstboom heb je meer flexibiliteit in timing. Omdat een kunstboom geen naalden verliest en er altijd fris uitziet, kun je hem al begin december opzetten of zelfs eind november als je extra vroeg wilt beginnen met decoreren.

  • Begin december: Een populaire keuze voor kunstbomen.
  • Eind november: Ideaal voor mensen die de hele decembermaand willen genieten van de kerstboom zonder zich zorgen te maken over naalduitval.

Wat zeggen moderne trends over het opzetten van de kerstboom?

In recente jaren kiezen steeds meer mensen ervoor om hun kerstboom al eind november op te zetten, vaak direct na Sinterklaas op 5 december. Dit is vooral populair bij gezinnen die het kerstgevoel langer willen vasthouden en de donkere wintermaanden willen opfleuren met lichtjes en decoraties.

Ook zijn er mensen die wachten tot kerstavond, volgens de traditie dat de boom pas op 24 december wordt opgezet. Dit komt vooral voor in meer religieuze huishoudens of onder liefhebbers van traditionele kerstvieringen.

Wanneer haal je de kerstboom weer weg?

Traditioneel wordt de kerstboom op 6 januari, Driekoningen, weer weggehaald. Dit markeert het einde van de kerstperiode. Voor veel mensen blijft de boom echter staan tot het eerste weekend na nieuwjaar, zodat ze nog iets langer kunnen genieten van de feestelijke sfeer.

Conclusie: Wanneer zet je de kerstboom op?

De beste tijd om je kerstboom op te zetten hangt af van je persoonlijke voorkeur en het type boom dat je hebt. Traditioneel wordt de kerstboom op de eerste adventszondag of rond begin december opgezet. Als je een echte boom hebt, is het verstandig om in de tweede week van december te beginnen, terwijl je met een kunstboom al eind november kunt starten. Wat je keuze ook is, het belangrijkste is dat het past bij jouw planning en kersttradities!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

>