Je aangebrande pan schoonmaken: Dit zijn de stappen!

Geplaatst in Pannen op januari 31, 2023  

Het schoonmaken van jouw aangebrande pannen is misschien iets wat je de hele tijd uitstelt. Dit omdat je er geen zin in hebt of omdat het je moeilijk lijkt. Toch is het schoonmaken makkelijker dan je waarschijnlijk denkt. Hieronder vind je de stappen om om je zwart aangebrande pan schoon te maken. Daarbij maken we ook verschil in algemene pannen, RVS en gietijzeren pannen en natuurlijk de anti-aanbaklaag. Ook kom je erachter hoe je aangekoekte pannen kan schoonmaken met, jawel, cola.

Hoe krijg je een aangebrande pan schoon?

Dit zijn de 5 stappen om je aangekoekte pan schoon te maken:

 1. Laat de pan afkoelen: zet de pan van het vuur en laat hem afkoelen voordat je begint met schoonmaken.
 2. Verwijder overtollig voedsel: verwijder de eetresten uit de pan met een houten lepel. Wees voorzichtig om de bodem van de pan niet verder te beschadigen.
 3. Voeg warm water toe: voeg warm water toe aan de pan en laat het ongeveer een half uur staan. Dit maakt het schoonmaken een stuk makkelijker.
 4. Gebruik schuurmiddelen: als het voedsel nog steeds vastzit, kan je een schuurmiddel gebruiken zoals baksoda of zout. Wrijf de bodem van de pan zachtjes met een zachte doek of sponzen.
 5. Spoel de pan schoon: spoel de pan grondig af met warm water en afwasmiddel.

Aangebrande RVS pan schoonmaken

RVS pannen zijn gemakkelijk schoon te maken en er zijn enkele trucs die u kunt gebruiken.

 1. Gebruik citroensap: druppel wat citroensap op de aangebrande bodem van de pan en laat het een paar minuten staan. Wrijf vervolgens de bodem van de pan met een zachte doek of sponzen.
 2. Gebruik azijn: voeg azijn toe aan de pan en laat het een paar minuten staan. Wrijf vervolgens de bodem van de pan schoon.

Aangebrande gietijzeren pan schoonmaken

Gietijzeren pannen zijn lastiger schoon te maken, maar het is wel mogelijk.

 1. Verwijder overtollig voedsel: verwijder de eetresten uit de pan met een houten lepel. Wees voorzichtig om de bodem van de pan niet verder te beschadigen.
 2. Gebruik zout: strooi zout op de aangebrande bodem van de pan en wrijf het zachtjes in met een zachte doek of sponzen.
 3. Gebruik azijn: voeg azijn toe aan de pan en laat het een paar minuten staan. Wrijf vervolgens de bod

Kun je een aangebrande pan schoonmaken met cola?

Jazeker! Aangebrande / aangekoekte pannen kunnen worden schoongemaakt met cola. Hier is hoe je het doet:

 1. Giet een laag cola in de aangebrande pan en laat het ongeveer 30 minuten staan.

 2. Gebruik een zachte doek of sponzen om de bodem van de pan zachtjes te wrijven.

 3. Spoel de pan grondig af met warm water en afwasmiddel.

Houd er rekening mee dat het gebruik van cola voor sommige materialen, zoals RVS, niet aanbevolen is omdat het zuur in de cola de oppervlakte kan beschadigen. Bij twijfel is het altijd het beste om te testen op een klein stukje van de pan voordat je de hele bodem schoonmaakt.


Pannen die niet meer schoon te maken zijn

Zijn jouw pannen zó erg aangebrand of vies, dat je ze niet meer schoon kan krijgen? Dan zou je opzoek moeten gaan naar nieuwe pannen. Gelukkig hebben we op Woonio.nl genoeg pagina's over allerlei verschillen pannen. Wij helpen je bij het doen van een nieuwe aankoop.

Deze pagina's kunnen handig zijn in jouw zoektocht naar nieuwe pannen:


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

>