De kamado wordt vaak vergeleken met de klassieke barbecue zoals wij die kennen. Toch zijn er grote verschillen. Kamado is de Japanse vorm van barbecue. Naast het grillen van vlees, is het mogelijk om de kamado als kookinstrument te gebruiken.

De kamado wordt volledig afgesloten en de hitte blijft behouden. Hierdoor kun je ook producten stomen en roken. Maar welke kolen voor een kamado bbq heb je nodig? Woonio heeft de beste houtskool voor de kamado bbq getest. Lees snel verder!

Dit zijn de beste kolen voor een kamado BBQ in 2024

In onderstaande tabel laten we de top 5 beste kamado houtskool van 2024 zien. Na een uitgebreid onderzoek zijn dit wat ons betreft de beste opties van dit moment. 

beste kamado houtskool
Beste koop

1. Black Ranch houtskool – Quebracho - 10 kg

 

beste kamado houtskool
Beste draagbare gas bbq

2. Black Ranch houtskool – Acacia – 15 kg

 

beste kamado houtskool
Beste kolen voor lange brandduur

3. Black Ranch houtskool – Acacia – 15 kg

 

beste kamado houtskool
Beste kolen voor smaakbehoud

4. Flames and Flavour – Zuid-Afrikaanse Black Wattle - 8,5 kg

 

beste kamado houtskool
Beste grote kolen

5. Flames and Flavour – eiken & beuken houtskool – 9 kilogram

 

Welke houtskool voor jouw kamado?

Bij het gebruik van een kamado heb je zeker goede houtskool voor een kamado bbq nodig. De kamado alleen is niet voldoende voor het veelzijdig koken. Welk soort houtskool je gebruikt is net zo belangrijk. Door de houtskool voor de kamado test hebben we de beste kolen voor de kamado samengesteld met daarbij de belangrijkste informatie per soort.

beste kamado houtskool
Beste koop

1. Bestcharcoal – 10 kg en grote brokken

Wat Bestcharcoal tot de beste houtskool voor de kamado maakt, is de combinatie van een tweetal housoorten: eikenhout en haagbeuk. Al deze soorten zijn in restaurant kwaliteit en daarom wordt dit merk ook vaak in professionele restaurants gebruikt als men met de kamado kookt. Kenmerkend aan het houtskool van Bestcharcoal, is dat de brokken wat groter van formaat zijn. Het hout is hierdoor geschikt voor zowel de kamado, maar ook voor een barbecue.

Bestcharcoal is ook zeer geschikt voor slow cooking met de kamado. Bij slow cooking worden gerechten langzaam gegaard en moet de houtkool langdurig gloeien. Dit kan prima met de grotere brokken. Bovendien geeft het hout geen stank af, maar juist een aangename geur. Een zak is verkrijgbaar in 10 kilogram.

beste kamado houtskool
Beste kolen voor lange brandduur

2. Black Ranch houtskool – Quebracho - 15 kg

Black Ranch houtskool is gemaakt van houtsoorten van Argentijnse bomen. Dit zijn erg harde houtsoorten, waardoor je ook te maken hebt met erg hard houtskool. Dit noemt men ook wel quebracho. Niet iedereen houdt hiervan, maar als je van plan bent om aan slow cooking te doen, dan is Black Ranch houtskool misschien wel het beste bbq houtskool. Je hoeft immers niet telkens houtskool bij te gooien, je kunt tijdens het gehele kook/grillproces met hetzelfde houtskool.

De Black Ranch houtskool is in vergelijking met andere merken misschien iets duurder, maar dit maakt de duurzaamheid wel goed, je doet langer met het houtskool en een zak van 15 kilogram krijg je dan niet zo snel op. Uiteindelijk blijkt dan dat de prijs wel meevalt in vergelijking met houtskool dat snel vergaat en waarbij je telkens de kamado mee moet bijvullen. 

beste kamado houtskool
Beste duurzame kolen

3. Black Ranch houtskool – Acacia – 15 kg

Ook van Black Ranch is houtskool uit Zuid-Afrika. De houtskool is afkomstig van de acacia boom. De houtsoort is grof en heeft een harde structuur. Je kunt Black Ranch houtskool hierdoor ook professioneel gebruiken. Black Ranch houtskool acacia is uitstekend te gebruiken door restauranteigenaren die hun gasten verrassen met heerlijke barbecuegerechten.

Een voordeel van Black Ranch houtskool, is de snelle ontbranding. In een mum van tijd heb jij je kamado of barbecue brandend. Ook voor niet-professioneel gebruik doen de brokken houtskool goed hun werk en door de hardheid geniet je langdurig van gloeiend houtskool. Black Ranch houtskool is daarom erg geschikt voor het bereiden van gerechten door middel van slow cooking.

beste kamado houtskool
Beste kolen voor smaakbehoud

4. Flames and Flavour – Zuid-Afrikaanse Black Wattle - 8,5 kg

Het is niet vreemd dat veel soorten houtskool een link hebben met Zuid-Afrika. Het gebruik van de barbecue is een soort van nationale sport in Zuid-Afrika. De Flames and Flavour Zuid-Afrikaanse houtskool van acacia hout is erg populair bij restauranthouders en iedereen die professioneel de kamado of een barbecue gebruikt. Acacia is een zeer sterke en harde houtsoort. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat je houtskool in een mum van tijd verpulverd is.

De Flames and Flavour houtskool heeft als kenmerk dat het vooral ook hele schone houtskool is. Er blijft nauwelijks as over en geeft weinig rook. Dit is vooral geschikt voor mensen die graag de originele smaken van het vlees behouden en minder van det typische barbecue smaak houden. Al met al is dit de beste kamado houtskool voor liefhebbers van originele smaken.

beste kamado houtskool
Beste grote kolen

5. Flames and Flavour – eiken & beuken houtskool – 9 kg

Een hele andere soort houtskool van Flames and Flavour, zijn de brokken met een melange van eikenhout en beukenhout. In de doos van 9 kilogram zitten grote stukken, zodat je lang plezier hebt van brandend en gloeiend houtskool. Het is ideaal voor gebruik in een kamado of op een BBQ. De smaak van eiken- en beukenhout is relatief mild. Je zult genieten van de barbecuesmaak, maar zeker ook van de originele vleessmaken.

Flames and Flavour houtskool bestaat uit 100% organisch hout met een FSC keurmerk. Op deze manier gebruik je je kamado en barbecue op een duurzame wijze om vlees te grillen of om hele gerechten te koken in de kamado. Ook restaurants en professionals zullen goed uit de voeten kunnen met deze houtskoolsoort.


Hoe hebben we deze lijst samengesteld

Wij hebben deze top 5 met beste kamado houtskool samengesteld op basis van een uitgebreid onderzoek. Hierbij hebben wij verschillende houtskool soorten die op het internet verkrijgbaar zijn vergeleken. Zo hebben we gekeken naar ervaringen van consumenten, de prijs / kwaliteit en natuurlijk de duurzaamheid van de kolen. Vervolgens hebben we de beste aanbieders geselecteerd waar deze producten te koop zijn.

WOONIO neemt jouw twijfels weg. Wij helpen met je mee om het juiste product te kiezen voor thuis. Dit doen we door goed en betrouwbaar advies te geven. Zo voorkom je een dure miskoop.


Meest verkochte houtskool voor kamado BBQ's

Heb je de juiste gas barbecue nog niet kunnen vinden? Bekijk dan de best verkochte barbecues van dit moment op Bol.com. Wij weten zeker dat jij daar de ideale gasbarbecue gaat vinden voor je tuin, balkon of voor op de camping!


Wat zijn de beste kamado houtskool merken?

´Wat is de beste houtskool voor de kamado?´ is vooral een vraag die heel persoonlijk is. Smaken zijn verschillend. De ene houdt van een gegrild stuk vlees dat goed is doorgerookt en waarbij de geur en smaak van het houtskool goed te proeven is. Anderen houden hier minder van en kiezen liever voor een mildere houtskool dat zo weinig mogelijk geur en smaak afgeeft.

Er zijn diverse merken, van supermarktmerken tot professionele houtskoolsoorten. Tot deze laatste groep behoort ook tot de beste houtskool voor de kamada. Dit is bijvoorbeeld Flames and Flavour. Een merk waar verschillende mengelingen van houtsoorten zijn te verkrijgen. Flames and Flavour wordt veel professioneel gebruikt, vooral ook omdat het weinig rookt en een milde smaak afgeeft aan de gerechten.

Een ander sterk merk met de beste kolen voor de kamado, is Black Ranch houtskool. Kenmerkend aan Black Ranch houtskool, is het gebruik van zeer harde houtsoorten. Hierdoor blinkt het merk uit in duurzaamheid. Met de brokken houtskool doe je erg lang en je hoeft tijdens het koken meestal geen houtskool meer toe te voegen. 


Waar moet je op letten bij het kopen van houtskool voor de kamado?

Er zijn enkele zaken waar je om moet letten bij het kopen van houtskool.

1. Smaak

Ten eerst is dit de smaak. Houtskool heeft zeer veel invloed op de smaak van het vlees. Het is ook de bedoeling tijdens het grillen, dat het vlees de typische grillsmaak krijgt en dit lukt alleen met houtskool. Iedere houtsoort heeft een eigen smaak. Wil je het neutraal houden betreffende de smaak? Kies dan voor houtskool van beuken, essen of eiken.

2. Afmetingen

De afmetingen van houtskool zijn ook belangrijk. Hoe groter de brokken zijn, des te meer plezier heb je ervan. De temperatuur in de kamado blijft zo langer behouden en je hoeft niet snel extra houtskool bij te vullen. Te groot moeten de blokken ook niet zijn, want dan ga je moeite krijgen met de luchtcirculatie binnen de kamado.

3. Welke houtskool? Zacht of hard

Je moet ook een keuze maken uit zachte of harde houtskool. Het voordeel van zachte houtskool, is dat het erg gemakkelijk aan te steken is en je de kamado snel op temperatuur krijgt. Nadeel is dan weer dat de warmte maar kortstondig is. Voor gerechten die lang moeten grillen of stomen, gebruik je het liefst harde houtskool waar je lang mee doet.

5. Rookafgifte

De mate van rookafgifte kan een keuze zijn om te kiezen voor een bepaalde houtskoolsoort. Kies voor een houtskool met zo weinig mogelijk rook als het vlees minder gegrild moet smaken. Anderzijds kun je in een kamado ook vlees roken. In dit geval heb je houtskool nodig dat veel rook afgeeft.


Veelgestelde vragen over kamado houtskool

  • Hoeveel houtskool in kamado?
    De hoeveelheid houtskool die in een kamado bbq past, hangt af van de grootte van de kamado en de manier waarop je hem gebruikt. Over het algemeen is het belangrijk om de kamado niet te vol te proppen met houtskool, maar om een goede luchtstroom te behouden. Voor de meeste kamado's is een laag van 2-3 centimeter houtskool voldoende voor een kooksessie van gemiddelde lengte.
  • Welke houtskool kamado?
    Er zijn veel verschillende soorten houtskool die geschikt zijn voor gebruik in een kamado. Het is belangrijk om een houtskool te kiezen die geschikt is voor de specifieke kamado die je gebruikt en voor de gewenste kookmethode. Veel kamado liefhebbers geven de voorkeur aan houtskool van hardhout, zoals eiken of carya , omdat deze een langzame verbranding en een heerlijke rokerige smaak aan het eten geven. Het is altijd belangrijk om houtskool van hoge kwaliteit te kiezen om de beste resultaten te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

>