Beste Luchtreiniger van 2024

Wat is de beste Luchtreiniger?

Rolfstone Air Balance

Uit onze test is gebleken dat de Rolfstone Air Balance de beste luchtreiniger van dit moment is. Deze luchtreiniger beschikt namelijk over zeer veel goede specificaties, waaronder een HEPA 13 filter, koolstoffilter en anti-allergiewerking.

Verder is de prijs goed, scoort hij goed op het gebied van duurzaamheid en wordt hij door tientallen consumenten enorm goed beoordeeld.

Met een luchtreiniger kun jij de kwaliteit van de lucht in je huis of kantoor aanzienlijk verbeteren. Om deze reden kiezen steeds meer Nederlandse consumenten voor een luchtreiniger.

Maar welke luchtreiniger is nu eigenlijk het beste? In een uitgebreide luchtreiniger test hebben wij tientallen luchtreinigers op een rijtje gezet.

De top-5 beste luchtreinigers? Die vind je in dit artikel! Lees dus snel verder en ontdek het beste product voor jouw situatie.

Geen tijd of haast? 
In de tabel hieronder vind je de 5 beste luchtreinigers uit onze analyse. Klik hier voor de uitgebreide analyses per product.

Top 5 Beste Luchtreinigers

Rolfstone Air Balance
Beste Koop luchtreiniger

1. Rolfstone Air Balance

Vibrix Vortex20 luchtreiniger
Beste luchtreiniger slaapkamer

2. Vibrix Vortex20 luchtreiniger

ProAirTech ZX 9000
Beste luchtreiniger allergie

3. ProAirTech ZX 9000

Clean Air Optima® CA-506
Beste luchtreiniger woonkamer

4. Clean Air Optima® CA-506

Philips AC0820/10 Series 800
Beste luchtreiniger huisstofmijt

5. Philips AC0820/10 Series 800

Hoe is deze Top 5 tot stand gekomen? 

Om te bepalen wat de beste luchtreinigers zijn hebben wij een uitgebreide analyse gedaan. Wij hebben een uitgebreide analyse uitgevoerd waarbij we meerdere producten hebben vergeleken op o.a. online populariteit, prijs / kwaliteit, functionaliteiten en ervaringen van andere consumenten. De 5 producten op deze pagina zijn als aller beste uit deze test gekomen.

17+ luchtreinigers vergeleken

44+ ervaringen gecheckt

15+ uur onderzoek


Wat zijn de beste luchtreinigers van 2024?

Aan de hand van een uitgebreide test hebben wij een top 5 weten op te stellen. 

Deze luchtreinigers beschikken allemaal over een zeer goede kwaliteit en scoren ieder de hoogste score in een bepaalde categorie, denk aan beste luchtreiniger voor allergie en beste luchtreiniger in de woonkamer.

Er zit dus gegarandeerd voor iedereen een geschikte optie tussen. Bij het opstellen van onze top 5 hebben wij namelijk ook rekening gehouden met verschillende prijsklassen. Om de keuze voor jou nog makkelijker te maken vind je voor iedere luchtreiniger uit onze top 5 een korte product omschrijving.

Benieuwd welke optie het beste voor jou is? Lees dan gauw verder en ontdek het antwoord!

1. Rolfstone Air Balance

Rolfstone Air Balance
 • Beschikt over verschillende soorten filters
 • Vermindert allergie klachten
 • Gaat automatisch aan en uit
 • Nachtstand lampje is vrij wel
 • Sommige consumenten vinden het geluidsniveau wat hoog voor in de slaapkamer

Score

9.7

Prijs / kwaliteit

Ervaringen consumenten

Functionaliteiten

Duurzaamheid

Uit onze test is gebleken dat de Rolfstone Air Balance de beste luchtreiniger van 2024 is. Deze luchtreiniger beschikt namelijk over een zeer goede prijs-/kwaliteitsverhouding en heeft allerlei handige functionaliteiten.

Zo beschikt de Rolfstone Air Balance over een HEPA 13 filter, koolstoffilter en werkt hij supereffectief tegen allergieën dankzij de anti allergene werking. Dit model heeft een geluidsniveau van slechts 52 dB waardoor hij geschikt is voor zowel de woonkamer, werkkamer en slaapkamer.

Je kunt de Rolfstone Air Balance in 3 verschillende standen instellen. Ook schakelt hij automatisch naar slaapstand en kan jij hem ook automatisch aan en uit laten gaan door een timer in te stellen.

Als laatste vinden wij ook het design van de Rolfstone Air Balance zeer stijlvol.

2. Vibrix Vortex20 luchtreiniger

Vibrix Vortex20 luchtreiniger
 • Beschikt over een 6-in-1 HEPA filtersysteem
 • Heeft een automatische stand en slaapstand
 • Maximaal geluidsniveau van 50 dB
 • Prijs van deze luchtreiniger is vrij hoog

Score

9.5

Prijs / kwaliteit

Ervaringen consumenten

Functionaliteiten

Duurzaamheid

Heb jij wat meer budget en wil jij graag een effectieve luchtreiniger die beschikt over alles dat jij nodig hebt? Dan is de Vibrix Vortex20 luchtreiniger de beste optie voor jou.

Deze luchtreiniger beschikt namelijk over een 6-in-1 HEPA filtersysteem, ionisator, koolstoffilter, Nano-filter en UV-lichtbehandeling.

Deze alles-in-in luchtreiniger is daarnaast helemaal naar wens af te stemmen en gaat automatisch aan en uit. Verder heeft hij een maximaal geluidsniveau van 50 dB waardoor hij ook prima in de slaapkamer gebruikt kan worden.

Hij heeft namelijk ook een ingebouwde slaapmodus waardoor hij maximaal 25 dB produceert.

De timer kan van 1 tot 12 uur ingesteld worden. Verder gaat een filter 12 maanden mee waardoor je deze niet ontzettend vaak hoef te vervangen. De Vibrix Vortex20 luchtreiniger is geschikt voor zowel kleine als grote ruimte.

3. ProAirTech ZX 9000

ProAirTech ZX 9000
 • Gaat automatisch aan en uit wanneer ingesteld
 • Beschikt over een handig pollenprogramma
 • CADR-waarde van 422 m2/h
 • Luchtreiniger maakt bij maximaal geluidsniveau vrij veel lawaai

Score

9.4

Prijs / kwaliteit

Ervaringen consumenten

Functionaliteiten

Duurzaamheid

Zoek jij een effectieve luchtreiniger tegen allergieën? Dan is de ProAirTech ZX 9000 een hele goede keuze. Deze luchtreiniger beschikt namelijk ook over verschillende handige filters zoals een HEPA filter, koolstoffilter, ionisator en ook heeft hij een speciaal pollenprogramma.

De ProAirTech ZX 9000 is dus de perfecte manier om allergenen tegen te gaan. Omdat je deze luchtreiniger precies kunt instellen is het ook mogelijk om hem in de slaapkamer te gebruiken. Met een laag geluidsniveau van minder dan 25 dB heb jij er namelijk amper last van.

Gebruik je de ProAirTech ZX 9000 echter op volle kracht dat zal het maximale geluidsniveau van 55 dB wel een stuk lawaaierig klinken. Wel beschikt dit model over een handige luchtkwaliteitmeter waardoor je precies kunt zien wat de kwaliteit van de lucht op dat moment is. Als je dit samen met een luchtbevochtiger combineert, wordt de luchtkwaliteit steeds beter!

4. Clean Air Optima® CA-506

Clean Air Optima® CA-506
 • Geschikt voor grootte ruimtes (60m2 / 150m2)
 • Beschikt over een ontdooifcuntie
 • Keuze uit 7 verschillende bruiningsstanden
 • Vrij hoog maximaal geluidsniveau van 60 dB

Score

9.3

Prijs / kwaliteit

Online Ervaringen consumenten

Functionaliteiten

Duurzaamheid

Als vierde hebben wij de Clean Air Optima® CA-506 verkozen tot beste luchtreiniger voor in de woonkamer. Deze luchtreiniger is namelijk geschikt voor zeer grote ruimtes, denk aan een oppervlak van 60m2 tot zelfs 150m2.

De Clean Air Optima® CA-506 is daarnaast voorzien van 6 reinigingstechnieken voor een zeer effectieve werking. Het filtercapaciteit gaat tot wel 99,97% wat optimaal is. Verder heeft hij een ultrastille luchtreiniger functie, maar kan hij ook veel lawaai maken wanneer hij vol aan staat.

De Clean Air Optima® CA-506 is 100% ozonvrij en beschikt over filters zoals het HEPA filter, koolstoffilter, ionisator en UV-lichtbehandeling. 

5. Philips AC0820/10 Series 800

Philips AC0820/10 Series 800
 • Verwijdert 99,9% van de virussen en aerosolen
 • Zeer goedkope optie
 • De kleurindicatie geeft de realtime luchtkwaliteit weer
 • Niet geschikt voor zeer grote ruimte

Score

9.1

Prijs / kwaliteit

Ervaringen consumenten

Functionaliteiten

Duurzaamheid

Wil jij niet te veel geld uitgeven voor een luchtreiniger? Dan is de Philips AC0820/10 Series 800 een zeer goede optie voor jou. Deze luchtreiniger heeft namelijk alsnog een zeer goede werking en dat voor een relatief lage prijs.

Het enige nadeel van de Philips AC0820/10 Series 800 is dat hij niet geschikt is voor grote ruimte. Hier kun je namelijk beter de opvolger van de Philips AC0820/10 Series 800 voor aanschaffen. Wel is deze luchtreiniger daarom vernoemd tot goede luchtreiniger voor werkkamer.

De Philips AC0820/10 Series 800 beschikt namelijk over een uiterst stille werking en kan ook nog eens het licht dimmen. Hierdoor kun jij hem dus ook nog in de slaapkamer gebruiken. De indicatielampjes laten precies zien wat de realtime luchtkwaliteit van dat moment is.


Top 10 Luchtreiniger

Hieronder vind je de top 10 meest verkocht luchtreinigers bij verschillende grote webshops. Door op de knop te klikken word je automatisch doorverwezen naar de top 10 luchtreinigers!


Waar moet je op letten bij het kopen van een luchtreiniger?

Wil jij een luchtreiniger kopen, maar vind jij het lastig om de juiste keuze te maken? Dan helpen wij jou graag bij het maken van de beste keuze. Uit ervaring weten wij dat zomaar een luchtreiniger aanbieding aanschaffen waarschijnlijk niet de beste keuze is.

Om die reden hebben wij hieronder de 4 belangrijkste criteria uit onze analyse voor je op een rijtje gezet. Deze criteria hebben wij namelijk uitvoerig getest op iedere luchtreiniger om alleen de beste opties van dit moment door te laten in onze top 5.

De onderstaande criteria zijn tevens ook getest in de beste luchtreiniger volgens de consumentenbond test.

Type luchtreiniger

Allereerst kun je bij het aanschaffen van een luchtreiniger al kiezen uit verschillende soorten luchtreinigers. Zo zijn er luchtreinigers met verschillende soorten filters. Je kunt namelijk luchtreinigers met en HEPA filter, koolstoffilter, pollenfilter, UV-filters etc. aanschaffen.

Ook kun je luchtreinigers aanschaffen die beschikken over meerdere filters. Wij hebben in onze top 5 alleen luchtreinigers opgenomen die beschikken over meerdere soorten filters. Let dus goed bij aankoop op de soort filters waarover het model beschikt!

Maximale luchtverplaatsing

Als tweede is het belangrijk om te letten op de maximale luchtverplaatsing van een luchtreiniger. Dit wordt aangeduid in hoeveelheid lucht die een luchtreiniger in een bepaalde tijdseenheid kan verplaatsen. Hoe hoger de luchtverplaatsing, hoe meer allergenen en stofdeeltjes er verplaatst kunnen worden.

Afhankelijk van hoe groot de ruimte is die jij wilt reinigen is een bepaalde maximale luchtverplaatsing gewenst. In de productomschrijving van een luchtreiniger vind je vrijwel altijd voor welke oppervlakte hij geschikt is. Koop dus een luchtreiniger die groot genoeg is voor de kamer waar hij moet komen om hem ook daadwerkelijk effectief zijn werk te laten doen. Als je nog meer lucht wil verplaatsen is het ook mogelijk om een raam of deur open te zetten in combinatie met een vliegengordijn.

Energieverbruik

Ook kun je letten op het energieverbruik. Grote luchtreinigers die veel lucht verplaatsen zijn vaak een stuk minder energiezuinig. Het is daarom zeer onnodig om een grote luchtreiniger te plaatsen in een kleine kamer. Gelukkig kun je veel modellen goed afstellen waardoor zij niet maximaal stroom verbruiken.

Het is wel belangrijk hier goed op te letten dor middel van een energiemeter. Wil jij een grote luchtreiniger kopen, let dan goed op de afstelmogelijkheden zodat je niet later nog voor onnodig hoge energiekosten staat.

Prijsklassen

Als laatste kan er gekeken worden naar de prijsklassen van luchtreinigers. Ze zijn namelijk te verkrijgen in allerlei verschillen prijsklassen. Zo kun je dure modellen aanschaffen die beschikken over de beste filters en grote luchtverplaatsing, maar ook zijn er goedkopere modellen.

Vaak zijn de goedkopere modellen al ideaal voor het reinigen van jouw slaap- of werkkamer. Kijk dus goed naar de specificaties die jij nodig hebt en de product omschrijving van het gewenste model. Je kunt jezelf namelijk zeer veel geld besparen door alleen te kopen wat je nodig hebt.


Welke luchtreiniger is het best voor allergieën?

Als je last hebt van allergieën, kies dan voor een luchtreiniger met een True HEPA-filter, zoals de Honeywell HPA300 of de Alen BreatheSmart, die ten minste 99,97% van de allergene deeltjes kan opvangen.

Hoe bepaal ik welke luchtreiniger het beste is voor mijn kamer?

Voor het kiezen van de beste luchtreiniger voor jouw kamer, controleer de Clean Air Delivery Rate (CADR) en zorg dat deze past bij de grootte van de kamer. Een CADR die past bij de kubieke meter van jouw kamer zorgt voor optimale reiniging.

Hoeveel kost het om een luchtreiniger te laten werken?

De operationele kosten van een luchtreiniger zijn afhankelijk van het energieverbruik en de vervanging van de filters. Gemiddeld kost het laten draaien van een luchtreiniger je ongeveer €0,03 tot €0,05 per uur, wat uitkomt op €20 tot €40 per jaar aan energiekosten, afhankelijk van het model en gebruiksfrequentie.

Verwijdert een luchtreiniger ook virussen?

Sommige luchtreinigers kunnen virussen uit de lucht verwijderen. Kies voor modellen met HEPA-filters en UV-C lichttechnologie, zoals de GermGuardian AC4825, die claimen virussen te kunnen inactiveren. Echter, ze dienen als onderdeel van een breder infectiepreventieplan.

Veelgestelde vragen

Waarom is deze luchtreiniger test betrouwbaar?

Om te bepalen welke luchtreiniger het beste is hebben we een uitgebreide analyse gedaan. In deze analyse hebben we meer dan 10 verschillende luchtreinigers op een rijtje gezet. Hierbij hebben we onder andere gekeken naar de prijs / kwaliteit, ervaringen van andere consumenten en de functionaliteiten. Alleen de producten die wij het allerbest vinden zijn terug te vinden in dit artikel.

Is een luchtreiniger zinvol

Een luchtreiniger is een zeer handig apparaat waarmee jij de kwaliteit van lucht in jouw huis aanzienlijk kunt verbeteren. Dit is dus zeker een zinvol product wanneer jij last hebt van allergieën of de luchtkwaliteit in jouw huis wilt verbeteren. In dit artikel ontdek je meer over de voordelen van luchtreinigers.

Welke luchtreiniger voor slaapkamer?

Ben jij op zoek naar een luchtreiniger voor in jouw slaapkamer? Dan zit je bij ons aan het goede adres. Luchtreinigers zijn er namelijk in verschillende soorten waaronder stille modellen welke ideaal zijn voor in de slaapkamer. Benieuwd welke luchtreinigers geschikt zijn voor in de slaapkamer? Je ontdekt het in ons artikel!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

>