Met de natte winter en lente lijken ze overal vandaan te komen: slakken. Ze eten je moestuintje op en als je niet oplet, dan kun je zomaar op een naaktslak staan. Wij vroegen daarom aan de hoveniers van Geerts & Groenendaal uit Sint-Michielsgestel voor adviezen om slakkenoverlast tegen te gaan. Zij geven de volgende milieuvriendelijke tips voor het bestrijden van slakken.
1. Zorg voor natuurlijke vijanden
Maak je tuin aantrekkelijk voor natuurlijke vijanden van slakken, zoals vogels en egels. Hang een of meerdere vogelhuisjes op zodat vogels naar je tuin komen. Ook een tuin met veel bomen en struiken vinden vogels fijn. Hopelijk hebben ze dan slakken op het menu staan.
2. Kies voor planten die slakken vies vinden
Slakken vinden niet alle planten even lekker. Slakken vermijden doorgaans planten zoals lavendel, rozemarijn, tijm, salie, varens, geraniums, begonia’s, alsem, campanula en akelei. Met deze planten in je tuin kiezen slakken waarschijnlijk voor een andere eetplek.
3. Handmatig verwijderen
Als de slakkenoverlast nog enigszins te overzien is, kun je overwegen om iedere ochtend en avond een rondje door de tuin te lopen om slakken handmatig uit je tuin te verwijderen.
4. Creëer een lastige ondergrond
Het kan ook helpen om rond je planten een barrière van grove mulch, schelpengruis of eierschalen te maken. Voor slakken is het lastig om over deze materialen te kruipen en zo je bloemen en planten te bereiken.
5. Gebruik slakkenkorrels
Mochten de bovenstaande maatregelen niet helpen, dan zijn biologische slakkenrollels een (laatste) redmiddel. Slakken overleven het eten van deze korrels niet, maar ze zijn wel veilig voor je huisdieren. We adviseren wel om de verpakking goed te lezen voor eventuele risico’s.
We hopen dat je met deze adviezen je tuin kunt beschermen tegen slakken zodat je kunt genieten van je (moes)tuin.