Een houtkachel is een fantastisch alternatief, maar gebruik ik deze wel veilig?

Geplaatst in Blog op mei 28, 2024  

Een houtkachel is tegenwoordig een razend populair alternatief voor de stijgende energierekening. Het verbranden van hout is niet alleen gezellig, maar is ook enorm efficiënt. Toch zijn er ook met een houtkachel een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Je wilt jouw kachel natuurlijk wel zo veilig en efficiënt mogelijk blijven gebruiken. De meeste mensen denken dat het gebruik van een houtkachel erg simpel is.

Dit is zeker het geval, maar factoren als de juiste dakdoorvoeren en hout spelen een grote rol in zowel de efficiëntie van jouw kachel als jouw persoonlijke gezondheid. Kies daarom altijd voor een specialist wanneer jij van plan bent om actief jouw houtkachel te gaan gebruiken. In dit artikel bekijken we hoe jij jouw houtkachel het beste kan onderhouden. Ook bekijken we in dit artikel een aantal tips om ervoor te zorgen dat je het maximale kan halen uit jouw houtkachel, zonder jezelf in gevaar te brengen!

Ventilatie

Een van de belangrijkste factoren waar iedereen met een houtkachel op moet letten is de ventilatie. Kort gezegd; een houtkachel moet goed geventileerd zijn om optimaal te kunnen functioneren. Zorg er daarom voor dat de afvoerpijp goed geïnstalleerd is en dat de lucht goed kan blijven circuleren rondom de kachel.

Deze maatregelen zorgen ervoor dat schadelijke rookgassen en fijnstoffen gemakkelijk en veilig kunnen worden afgevoerd. Daarnaast zorgt meer zuurstof er ook voor dat je hout efficiënter verbrandt. Het is verstandig om een specialist als een schoorsteenveger in te huren, om zo jouw kachel en schoorsteen schoon te maken en te controleren. Naast dat een verstopping de efficiënte van de kachel verminderd, is het dus ook schadelijk voor je gezondheid

Hout

Voor velen klinkt deze factor waarschijnlijk vanzelfsprekend, maar gebruik maken van het juiste hout heeft ook drastische gevolgen voor jouw gezondheid en de houtkachel. Over het algemeen is het gebruik van droog en hardhout het allerbeste. Dit hout brandt sneller, langer, geeft meer warmte af en produceert aanzienlijk minder rook.

Voor het ideale hout voor jou houtkachel is het verstandig om even te kijken bij specialisten. Zij bieden vaak exotisch gedroogd hout met veel belangrijke voordelen. Vermijd in alle gevallen het gebruik van behandeld hout, afvalhout of groenhout. Deze soorten hout kunnen giftige stoffen uitstoten die niet alleen een negatief effect hebben op de afvoer en ventilatie, maar ook op jouw gezondheid.  Met deze tips moet het zeker lukken!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

>