Wanneer je bezig bent met het verbouwen van de badkamer moet er vaak ook nieuw sanitair geplaatst worden. Hierbij moet je ook denken aan het type kraan dat je wil installeren. Je kunt hierbij kiezen voor een opbouwkraan, zoals een opbouw douchekraan, of een inbouwkraan. Wat is het verschil tussen deze twee en welke past het best bij jou? We helpen je in dit artikel op weg.

Wat is het verschil?

Het verschil tussen een opbouwkraan en een inbouwkraan kun je waarschijnlijk al raden. Waar een opbouwkraan óp de wasbak of de badkuip gemonteerd. Voor beide opties is iets te zeggen. We gaan daar hieronder verder op in!

De voor- en nadelen van een opbouwkraan

De opbouwkraan is een populaire keuze, omdat deze gemakkelijk en snel zelf te monteren is. Het installeren van een opbouwkraan duurt helemaal niet lang en je hoeft er geen ingewikkelde verbouwing voor te beginnen. Bijkomend voordeel van een opbouwkraan is dat ieder onderdeel van de kraan makkelijk te bereiken is, waardoor het relatief eenvoudig is om reparaties aan de kraan uit te voeren en eventuele lekkages snel te verhelpen.

Maar er zitten ook wat nadelen aan een opbouwkraan. De leidingen om de kraan heen zijn namelijk zichtbaar en dat oogt niet heel erg stijlvol. Bovendien is het rondom de kraan moeilijk schoon te maken en krijg je daar al snel last van opgehoopt vuil, kalk, of schimmel dat je maar moeilijk weggepoetst krijgt. Toch wegen de voordelen zwaar op tegen de nadelen.

De voor- en nadelen van een inbouwkraan

Mensen zijn minder snel geneigd om voor een inbouwkraan te kiezen, omdat er voor een inbouwkraan in de muur gehakt moet worden. De inbouwkraan wordt immers ingebouwd in de muur. Dat is best een flinke verbouwing en natuurlijk absoluut niet gratis.

Een eventuele lekkage aan een inbouwkraan is ook niet zomaar één twee drie opgelost, maar je hebt wel een ontzettend stijlvolle kraan te pakken. Rondom de inbouwkraan is het ook een stuk makkelijker schoonmaken dan rondom de opbouwkraan die we net besproken. Je badkamer zal er met zo’n mooie kraan dus altijd spic en span uitzien. Welke kraan past bij jou?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

>