Het aansteken van een barbecue kan moeilijk lijken. Vooral als je het voor de eerste keer gaat doen. Maar met de juiste benodigdheden en techniek is het aansteken van een barbecue een makkelijke en veilige klus.
In dit artikel vertellen we stap voor stap hoe je een barbecue kunt aansteken, welke benodigdheden je nodig hebt en tenslotte een paar handige tips om ervoor te zorgen dat je BBQ op de juiste manier wordt aangestoken. Lees snel verder!

Benodigdheden om een BBQ aan te steken

Voordat je begint met het aansteken van de barbecue, moet je eerst de benodigdheden verzamelen. Hier is een lijst van de belangrijkste dingen:

 1. BBQ: Een barbecue is uiteraard het belangrijkste. Zorg ervoor dat je barbecue in goede staat is en dat er geen brandbare materialen in de buurt zijn.
 2. Houtskool of briketten: De brandstof voor de barbecue. Er zijn verschillende soorten houtskool en briketten verkrijgbaar. Kies het juiste middel op basis van het type barbecue dat je hebt en je persoonlijke voorkeur.
 3. Aanmaakblokjes of lucifers: Dit heb je nodig om de brandstof aan te steken. Aanmaakblokjes zijn een veilige en makkelijke manier om de barbecue aan te steken. Je kunt ook lucifers gebruiken als je geen aanmaakblokjes hebt.
 4. Tang: Een tang is belangrijk om de houtskool of briketten op de juiste plaats te krijgen en te houden. Kies een tang die lang genoeg is om je handen weg te houden van de hete houtskool.
 5. Handschoenen: Handschoenen zijn belangrijk om je handen te beschermen tegen de hitte. Kies handschoenen die goed tegen de hitte kunnen, die je handen volledig bedekken.

Hoe BBQ aansteken: Het 7 stappenplan

Nu je alle benodigdheden hebt verzameld, kan je beginnen met het aansteken van de barbecue. Volg deze stappen om je barbecue goed en veilig aan te steken:

 • Stap 1: Kies de juiste plek
  Plaats de barbecue op een stevige, vlakke ondergrond. Weg van brandbare materialen zoals bomen, struiken of tuinmeubilair. Houd ook voldoende afstand tot de woning en let op de windrichting.
 • Stap 2: Maak de BBQ klaar
  Maak de barbecue klaar door het rooster te verwijderen en eventueel as te verwijderen. Maak de binnenkant van de barbecue schoon met een borstel of keukenpapier. Bekijk het artikel: BBQ schoonmaken tips
 • Stap 3: Plaats de houtskool/briketten
  Verspreid de houtskool of briketten goed over de bodem van de barbecue. Maak een ondiepe kuil in het midden van de houtskool, zodat er ruimte is voor de aanmaakblokjes.
 • Stap 4: Steek de BBQ aan
  Plaats één of twee aanmaakblokjes in de kuil en steek ze aan met een lucifer of aansteker. Wacht tot de vlammen uit zijn voordat je verder gaat met de volgende stap.
 • Stap 5: Wacht tot de houtskool/briketten grijs zijn
  Wacht tot de houtskool of briketten volledig zijn bedekt met een grijze aslaag. Dit kan ongeveer 20 tot 30 minuten duren. Dit is het teken dat de houtskool/briketten op temperatuur zijn en klaar zijn voor gebruik.
 • Stap 6: Verspreid de houtskool/briketten
  Verspreid de houtskool of briketten goed over de bodem van de barbecue met behulp van een tang. Hierdoor wordt de warmte gelijkmatig verdeeld en worden "hotspots" voorkomen.
 • Stap 7: Plaats het rooster en start met BBQ'en!
  Plaats het rooster terug op de barbecue en wacht enkele minuten totdat het rooster heet genoeg is om te gebruiken. Nu kun je beginnen met het bbq'en van je favoriete gerechten!

4 tips voor BBQ aansteken

Hier zijn enkele handige tips om ervoor te zorgen dat je BBQ op de juiste manier wordt aangestoken en veilig blijft:

 • Tip 1: Gebruik genoeg houtskool/briketten
  Zorg ervoor dat je voldoende houtskool of briketten gebruikt om de gewenste temperatuur te bereiken. ls je te weinig erin gooit, kan dit leiden tot een lage temperatuur en prestaties.
 • Tip 2: Laat de houtskool/briketten goed opwarmen
  Wacht tot de houtskool of briketten helemaal bedekt zijn met een grijze aslaag voordat je begint met bbq'en. Dit zorgt voor de ideale temperatuur en voorkomt dat je eten verbrandt. Dat wil je natuurlijk niet hebben!
 • Tip 3: Gebruik aanmaakblokjes in plaats van vloeibare aanmaakmiddelen
  Aanmaakblokjes zijn een veilige manier om de barbecue aan te steken. Gebruik geen vloeibare aanmaakmiddelen zoals benzine of spiritus, omdat dit gevaarlijk kan zijn.
 • Tip 4: Gebruik de juiste tang en handschoenen om de BBQ veilig aan te steken
  Gebruik een tang om de houtskool of briketten op de juiste plaats te krijgen en te houden. Gebruik ook hittebestendige handschoenen om je handen te beschermen tegen de hitte van de barbecue.


Het aansteken van een barbecue kan gemakkelijk en veilig zijn als je de juiste benodigdheden hebt en de 7 stappen volgt. Door deze stappen te volgen en deze tips in gedachten te houden, kun je binnen enkele minuten genieten van heerlijk gegrild eten op je eigen barbecue. Veel succes en eet smakelijk!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

>