Hoeveel houtskool in BBQ? Zoveel moet erin!

Geplaatst in Barbecue op maart 1, 2023  

Een barbecue aansteken begint met het juiste gebruik van houtskool of briketten. In dit artikel bespreken we daarom de juiste hoeveelheid houtskool of briketten voor jouw barbecue. Zo zorg je dat je niet te veel of juist te weinig gebruikt, en dat de smaak van jouw voedsel zo lekker mogelijk wordt. We behandelen twee verschillende soorten barbecues, namelijk de standaard houtskool barbecue en de kamado bbq. Lees snel verder!

Hoeveel kolen in BBQ?

Als eerste bespreken we de juiste hoeveelheid houtskool voor een standaard houtskool bbq. Er zijn verschillende factoren die de hoeveelheid houtskool beïnvloeden, zoals de grootte van de barbecue, het type voedsel dat je gaat grillen en de gewenste kooktijd. Over het algemeen wordt aangeraden om tussen de 30 en 50 briketten te gebruiken voor een standaard houtskool barbecue.

Het is belangrijk om te zorgen voor een gelijke verdeling van de kolen over de bodem van de barbecue. Dit zorgt voor een gelijkmatige hitte en voorkomt dat je vleesje aanbrandt. Wanneer de houtskool gloeit, verdeel je deze goed over de bodem van de barbecue. Breng daarna een laagje houtskool aan van ongeveer 5 centimeter dik.

Om de hoeveelheid houtskool zo goed mogelijk te doen, is het belangrijk om de barbecue tijdig af te sluiten met deksel of rooster. Dit helpt om de warmte binnen te houden en de kooktijd te verkorten. Lees ook: wanneer moet de deksel op de bbq?

Zorg verder voor voldoende ventilatie door de ventilatieopeningen van de bbq open te houden. Zo voorkom je dat de barbecue te veel afkoelt en wordt het voedsel lekker goed gegaard.

Houtskool kopen

Heb je de houtskool niet in huis en moet je deze dus nog kopen? Dan kun je deze eenvoudig online bestellen. Op Woonio hebben we een mooi uitgebreid artikel geschreven over de beste houtskool voor de bbq. Daarin vertellen wat de top 5 soorten houtskool zijn voor een kamado bbq. Je kunt ook op de blauwe knop hieronder klikken, daar zie je de beste houtskool dat momenteel te koop is op Bol.com.


Hoeveel briketten nodig voor BBQ?

Een andere optie is het gebruik van briketten in plaats van losse houtskool. Briketten hebben als voordeel dat ze langer branden en minder rookontwikkeling hebben dan losse houtskool. Voor de juiste hoeveelheid briketten is het belangrijk om te kijken naar het type barbecue dat je hebt.

Voor een kogelbarbecue met een diameter van 47 centimeter, wordt aangeraden om ongeveer 40 briketten te gebruiken voor een kooktijd van 1 tot 1,5 uur. Voor een kamado-grill zijn minder briketten nodig. Voor een kooktijd van ongeveer 1 uur, zijn 6 tot 8 briketten voldoende.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

>