Komen muggen op licht af?

Geplaatst in Bestrijding op maart 15, 2023  

Muggen zijn een vervelende plaag die in de zomer voor veel overlast kunnen zorgen. Het lijkt soms alsof ze op licht afkomen en we hebben allemaal wel eens geprobeerd om ze weg te jagen. Maar komen muggen echt op licht af? Lees verder voor het antwoord.

Waarom komen muggen op licht af?

Er wordt vaak gedacht dat muggen op licht afkomen, maar dit is eigenlijk niet het geval. Muggen worden aangetrokken door menselijke geuren, zoals kooldioxide (CO2). Dit ruiken ze al vanaf een afstand van 30 meter. Mensen en dieren geven deze geuren af als ze ademen, en dit is wat die vervelende muggen aantrekt.

Daarnaast spelen warmte en vochtigheid ook een rol bij de aantrekkingskracht van muggen. Muggen zijn op zoek naar een warme en vochtige omgeving, omdat dit de ideale broedplaats is voor hun eitjes.

Het is misschien een verrassing voor je, maar licht heeft weinig invloed op de aantrekkingskracht van muggen. Muggenlampen zijn dan ook niet erg effectief in het bestrijden van muggen. Sterker nog, een lamp jaagt de meeste muggen juist eerder weg.

Komen muggen op blauw licht af?

Zouden muggen dan wel op blauw licht afkomen? Nee, ook dit is dus niet waar. Muggen worden niet specifiek aangetrokken door blauw licht. Sommige soorten muggen zijn juist minder gevoelig voor blauw licht dan voor andere kleuren.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, komen muggen dus niet op licht af. Ze worden aangetrokken door menselijke geuren, warmte en vochtigheid. Licht heeft weinig invloed op de aantrekkingskracht van muggen en insectenlampen zijn dan ook niet erg effectief in het bestrijden van muggen. Het is dan ook beter om te investeren in andere dingen om muggen te bestrijden, zoals horren, muskietennetten en insecten werende middelen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

>