Als jij op zoek bent naar wat het verschil is tussen een inductie kookplaat en een keramische kookplaat, dan zit je hier goed. Koken op gas wordt steeds minder aantrekkelijk en daarom gaan mensen opzoek naar een alternatief. Elektrische kookplaten worden steeds populairder. In dit artikel kom je erachter of keramisch koken óf juist inductie kookplaten meer voor jou zijn weggelegd. Lees snel verder!
Wat is het verschil tussen inductie en keramisch?
Het verschil tussen inductie en keramisch koken zit hem in een aantal zaken. Het belangrijkste verschil is dat een inductie kookplaat werkt met een magnetisch veld. Hierdoor worden de kookzones niet heet maar de pan wel. Bij een keramische pan wordt gebruik gemaakt van elektriciteit om de kookzones op te warmen.
Verschil inductie en keramisch
Inductie en keramiek zijn twee verschillende soorten die gebruikt worden in de keuken. Inductie koken is een moderne manier om te koken die steeds populairder wordt. Het is energie-efficiënter en veiliger dan gas of elektrische kookplaten. Het heeft ook vele andere voordelen zoals snellere kooktijden en schoonmaken wat een stuk eenvoudiger is.
Inductie is een manier om warmte te maken door middel van magnetische trillingen. Dit gebeurt op een inductie kookplaat die alleen werkt als er iets op staat dat roestvrij staal (RVS) of gietijzer is. De warmte wordt direct opgewekt in de pan en niet in de kookplaat. Hierdoor is het energie-efficiënter dan gas of een elektrische kookplaat.
Keramiek is eigenlijk weer heel wat anders. Dit is een materiaal dat wordt gebruikt in kookgerei en bekend staat om zijn hardheid, slijtvastheid en wat goed tegen hitte kan. Veel inductie kookplaten hebben een keramische laag die de anti-aanbaklaag verbetert.
Voor en nadelen van inductie kookplaat & Keramische kookplaat
Voordelen van een inductie kookplaat:
Nadelen van een inductie kookplaat:
Voordelen van een inductie kookplaat:
Nadelen van een inductie kookplaat:
Zoals je kunt zien hebben keramische kookplaten best wat overeenkomsten met inductie kookplaten. Toch kun je aan de hand van dit lijstje de juiste keuze maken.
Let op: zorg dat je de juiste aansluiting hebt
Houd er wel rekening mee dat je een speciale elektrische aansluiting moet hebben voordat je een inductie kookplaat aanschaft. Als je overweegt om over te stappen op koken op inductie, is het belangrijk om te controleren of je de juiste elektrische aansluiting hebt. Een inductiekookplaat vereist een speciaal soort stroom, genaamd 'driefasige spanning'. Niet alle huizen beschikken hierover. Zorg er dus voor dat je het controleert voordat je een inductie kookplaat koopt.
Inductie of keramisch: onze conclusie
Als je twijfelt tussen het aanschaffen van een keramische of inductie kookplaat, is het belangrijk om te bedenken welke criteria voor jou het belangrijkste zijn. Zo is een keramische kookplaat snel verward en makkelijk schoon te maken. De pluspunten van een inductiekookplaat is weer dat het energiezuinige is en een strakkere temperatuurregeling heeft.
Het is ook handig om te kijken welke pannen jij thuis hebt staat. Dit omdat niet alle pannen geschikt zijn voor inductiekookplaten. Het hangt dus van je persoonlijke voorkeur af, de eisen die je stelt en welke soort pannen jij thuis hebt liggen in de keuken. Heb je nog geen pannen? Bekijk dan eens de beste keramische koekenpannen of de beste koekenpannen voor inductie.
Wil je alle kookplaten eens bekijken op Bol.com? Klik dan hier. Je vindt daar de beste inductie- en keramische kookplaten.