Wat is het verschil tussen Inductie en Keramisch?

Geplaatst in Pannen op februari 1, 2023  

Als jij op zoek bent naar wat het verschil is tussen een inductie kookplaat en een keramische kookplaat, dan zit je hier goed. Koken op gas wordt steeds minder aantrekkelijk en daarom gaan mensen opzoek naar een alternatief. Elektrische kookplaten worden steeds populairder. In dit artikel kom je erachter of keramisch koken óf juist inductie kookplaten meer voor jou zijn weggelegd. Lees snel verder!

Wat is het verschil tussen inductie en keramisch?

Het verschil tussen inductie en keramisch koken zit hem in een aantal zaken. Het belangrijkste verschil is dat een inductie kookplaat werkt met een magnetisch veld. Hierdoor worden de kookzones niet heet maar de pan wel. Bij een keramische pan wordt gebruik gemaakt van elektriciteit om de kookzones op te warmen.


Verschil inductie en keramisch

Inductie en keramiek zijn twee verschillende soorten die gebruikt worden in de keuken. Inductie koken is een moderne manier om te koken die steeds populairder wordt. Het is energie-efficiënter en veiliger dan gas of elektrische kookplaten. Het heeft ook vele andere voordelen zoals snellere kooktijden en schoonmaken wat een stuk eenvoudiger is. 

Inductie is een manier om warmte te maken door middel van magnetische trillingen. Dit gebeurt op een inductie kookplaat die alleen werkt als er iets op staat dat roestvrij staal (RVS) of gietijzer is. De warmte wordt direct opgewekt in de pan en niet in de kookplaat. Hierdoor is het energie-efficiënter dan gas of een elektrische kookplaat.

Keramiek is eigenlijk weer heel wat anders. Dit is een materiaal dat wordt gebruikt in kookgerei en bekend staat om zijn hardheid, slijtvastheid en wat goed tegen hitte kan. Veel inductie kookplaten hebben een keramische laag die de anti-aanbaklaag verbetert.

Voor en nadelen van inductie kookplaat & Keramische kookplaat

Voordelen van een inductie kookplaat:

 • Het is energie-efficiënt: inductie warmt alleen de pan op en niet het oppervlak van de kookplaat zelf, waardoor er minder energie verloren gaat.
 • De snelle verwarming: inductie warmt snel op en reageert pijlsnel op de wijzigingen die je doet met temperatuur
 • Het is veilig: het oppervlak van de kookplaat blijft koel bij het aanraken, waardoor het minder gevaarlijk is voor kinderen en huisdieren
 • Makkelijk schoon te maken: het gladde oppervlak van de kookplaat maakt schoonmaken een stuk makkelijker

Nadelen van een inductie kookplaat:

 • Maar enkele soorten te gebruiken: inductie kookplaten werken alleen met pannen die gemaakt zijn van magnetisch materiaal, zoals gietijzer of staal.
 • Het is duurder: inductie kookplaten zijn in vergelijking met andere kookplaten duurder
 • Beperkte compatibiliteit: sommige pannen en andere kookgerei werken niet met inductie kookplaten

Voordelen van een inductie kookplaat:

 • Simpel in gebruik: keramische kookplaten hebben vaak eenvoudige bedieningsknoppen en verwarmingselementen die simpel te bedienen zijn.
 • Veilig het oppervlak van de kookplaat blijft, net als bij inductie, koel bij het aanraken. Hierdoor is het minder gevaarlijk voor kinderen en huisdieren
 • Makkelijk schoon te maken: net als een inductie kookplaats is het door gladde oppervlak van de kookplaat makkelijker om schoon te maken

Nadelen van een inductie kookplaat:

 • Langzame verwarming: bij keramische kookplaten duurt het langer om op te warmen dan bij inductie kookplaten
 • Niet efficiënt: keramische kookplaten verliezen veel warmte aan het oppervlak, waardoor ze minder energie-efficiënt zijn

Zoals je kunt zien hebben keramische kookplaten best wat overeenkomsten met inductie kookplaten. Toch kun je aan de hand van dit lijstje de juiste keuze maken.


Let op: zorg dat je de juiste aansluiting hebt

Houd er wel rekening mee dat je een speciale elektrische aansluiting moet hebben voordat je een inductie kookplaat aanschaft. Als je overweegt om over te stappen op koken op inductie, is het belangrijk om te controleren of je de juiste elektrische aansluiting hebt. Een inductiekookplaat vereist een speciaal soort stroom, genaamd 'driefasige spanning'. Niet alle huizen beschikken hierover. Zorg er dus voor dat je het controleert voordat je een inductie kookplaat koopt.


Inductie of keramisch: onze conclusie

Als je twijfelt tussen het aanschaffen van een keramische of inductie kookplaat, is het belangrijk om te bedenken welke criteria voor jou het belangrijkste zijn. Zo is een keramische kookplaat snel verward en makkelijk schoon te maken. De pluspunten van een inductiekookplaat is weer dat het energiezuinige is en een strakkere temperatuurregeling heeft.

Het is ook handig om te kijken welke pannen jij thuis hebt staat. Dit omdat niet alle pannen geschikt zijn voor inductiekookplaten. Het hangt dus van je persoonlijke voorkeur af, de eisen die je stelt en welke soort pannen jij thuis hebt liggen in de keuken. Heb je nog geen pannen? Bekijk dan eens de beste keramische koekenpannen of de beste koekenpannen voor inductie.

Wil je alle kookplaten eens bekijken op Bol.com? Klik dan hier. Je vindt daar de beste inductie- en keramische kookplaten.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

>