Vliegen in Huis: wat te doen?

Geplaatst in Bestrijding op maart 15, 2023  

Het is een bekend probleem voor veel huiseigenaren en huurders: vliegen die in huis rondvliegen en overal op gaan zitten. Het kan erg irritant zijn om de hele tijd vliegen weg te moeten jagen, en het is ook nog eens onhygiënisch. In dit artikel bespreken we wat je kunt doen om vliegen in huis te voorkomen en te bestrijden.

Hoe komen vliegen in huis?

Er zijn verschillende manieren waarop vliegen in huis kunnen komen:

  • Via open deuren en ramen: vliegen zijn in staat om kleine openingen te vinden en kunnen gemakkelijk door open deuren en ramen naar binnen vliegen.
  • Via scheuren en kieren: vliegen kunnen zich door kleine scheuren en kieren wurmen om binnen te komen.
  • Door andere insecten: andere insecten zoals motten en kevers kunnen vliegen aan hun poten of lichaam hebben, waardoor ze onbewust vliegen naar binnen brengen.
  • Door voedsel: vliegen worden aangetrokken door voedselresten en kunnen via geopende verpakkingen of overrijp fruit het huis binnenkomen.
  • Door huisdieren: huisdieren die in en uit lopen kunnen vliegen meebrengen op hun vacht of huid.

Waarom is het belangrijk om iets te doen tegen de vele vliegen in huis?

Naast dat het vervelend kan zijn, zijn vliegen in huis dus ook onhygiënisch. Ze brengen ziektekiemen met zich mee en kunnen deze verspreiden door op voedsel of oppervlakken te gaan zitten. Vooral in de keuken en de badkamer kunnen ze voor problemen zorgen. Het is daarom belangrijk om vliegen in huis te voorkomen en te bestrijden.

Hoe zorg je dat er geen vliegen in huis komen?

Het voorkomen van vliegen begint bij goede hygiëne en schoonmaak. Houd het huis schoon en vrij van etensresten en vuil. Maak regelmatig de keuken en de badkamer schoon en zorg dat afvalbakken goed afgesloten zijn. Zet voedsel dat open is altijd afgedekt weg, zodat vliegen er niet bij kunnen.

Daarnaast zijn er ook een aantal tips die kunnen helpen om vliegen uit huis te houden. Houd bijvoorbeeld deuren en ramen dicht wanneer dat mogelijk is. Zorg dat je een goed vliegengordijn hebt om te voorkomen dat vliegen naar binnen komen. Het gebruik van een ventilator kan ook helpen om vliegen weg te houden, omdat ze niet van tocht houden.

Vliegen bestrijden: wat te doen tegen vliegen in huis?

Als er toch vliegen in huis zijn, zijn er verschillende manieren om ze te bestrijden. Natuurlijke methoden zijn bijvoorbeeld het gebruik van bepaalde planten en geuren, zoals basilicum en citroengras. Deze geuren houden vliegen op afstand.

Daarnaast zijn er ook chemische methoden om vliegen te bestrijden, zoals insecticiden en vliegenmeppers. Insecticiden kunnen effectief zijn, maar kunnen ook schadelijk zijn voor mens en dier. Zorg daarom dat je altijd de instructies op de verpakking goed naloopt en gebruik insecticiden alleen op plekken waar het echt nodig is.

Een andere manier om vliegen te bestrijden is het gebruik van vliegenlampen of strips. Vliegen worden aangetrokken door het licht of de geur van deze producten en worden zo gevangen. Dit is erg effectief, maar kan ook onhygiënisch zijn. Zorg er daarom voor dat je de vliegenlampen en -strips schoonmaakt wanneer dat nodig is.

Tips tegen vliegen in huis

Om vliegen in huis te voorkomen en te bestrijden, is het belangrijk om goede hygiëne te hebben  Zorg dat voedsel afgedekt is, houd het huis schoon en zet afvalbakken goed afgesloten weg. Daarnaast kan een vliegengordijn en een ventilator ervoor zorgen dat de vliegen je huis niet in komen,

Heb je ook last van andere insecten? Bekijk dan ook deze artikelen:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

>