Wanneer deksel op BBQ? Hier het antwoord!

Geplaatst in Barbecue op maart 1, 2023  

Als je een barbecue gebruikt, vraag je je misschien af of je de deksel erop moet doen of niet. Het antwoord hangt af van een aantal factoren, waaronder het soort voedsel dat je bereidt, de temperatuur van de barbecue en de kookmethode die je gebruikt. Lees snel verder om achter het antwoord te komen.

Wanneer moet je de deksel op de BBQ doen?

Het gebruik van de deksel op de BBQ kan een groot verschil maken bij het bereiden van voedsel. Het is wel belangrijk om te weten wanneer je de deksel moet gebruiken en wanneer niet. Hier zijn enkele tips om te weten wanneer je de deksel wel en niet op de BBQ moet doen.

Voordelen van het gebruik van de deksel

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van de deksel op de BBQ is dat het voedsel gelijkmatig kookt. Als je grote stukken vlees bereidt, kan het nuttig zijn om de deksel erop te doen. Door de deksel erop te doen, krijg je een soort oven-effect, waardoor de warmte zich beter verspreidt en zo het voedsel aan alle kanten goed gaart. Dit kan vooral handig zijn als je voedsel aan het bereiden bent dat wat langer moet garen, zoals een hele kip of een grote rosbief.

Ook beschermt de deksel het voedsel tegen de wind, wat vooral handig is bij harde wind die de warmte van de BBQ kan afblazen en er risico op verbranding kan ontstaan.

Een ander voordeel van het gebruik van de deksel op de BBQ is dat het voedsel sappiger blijft. Door de deksel erop te doen, blijft de warmte en het vocht in de BBQ, waardoor het voedsel lekker sappig blijft. Dit kan vooral handig zijn bij het bereiden van voedsel zoals spare-ribs of pulled pork, waarbij het belangrijk is dat het vlees vochtig blijft.

BBQ deksel erop of eraf?

Soms is het niet nodig om de deksel op de BBQ te doen. Als je bijvoorbeeld voedsel bereidt dat snel gaar is, zoals hamburgers of worstjes, kan het beter zijn om de deksel eraf te laten. Dit komt omdat dit soort vlees best snel kookt en het niet nodig is om de warmte te behouden door de deksel erop te doen.

Door de deksel eraf te laten, voorkom je dat het voedsel overkookt of uitdroogt en kun je het gemakkelijker in de gaten houden als het kookt. 

De BBQ met of zonder deksel: erg belangrijk om te weten

Als je langzaam te bereiden voedsel zoals grote stukken vlees bereidt, is het nuttig om de deksel te gebruiken om een gelijkmatige verdeling van de warmte te creëren en het voedsel sappiger te houden. Bij het snel bereiden van voedsel zoals hamburgers of worstjes of bij direct koken is het vaak niet nodig om de deksel te gebruiken.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

>